10 Nisan 2015 Cuma

Çay Saati 2

KEK
Yumurta
Bal
Erimiş tereyağ ya da erimiş iç yağı
Yoğurt
Un ya da yabani yulaf
Kabartma tozu (Yaban yulafı, tartar sosu -tarifi için BK Burgerleri- ve sodalı suyu karıştırıp kurutun ve elekten geçirin.)
Yemiş

Bal ile yumurtayı köpürene kadar çırpalım. Karışımın içine yoğurdu, erimiş tereyağı ilave edip karıştıralım. Kabartma tozu, vanilya ve unu ilave edelim ve karıştıralım. Kek hamurunu tepsiye koyup içinde yemişlerin batmasını sağlayalım. Daha sonra pişirelim. Soğuk yenir.

KISIR
Bulgur (Yapımı: Çavdarı haşlayıp kurutuyoruz. Kuru çavdar ıslatılır ve dövülür. Tekrar kurutulduktan sonra silkeleme/savrulma yöntemi ile kepeklerinden arınır. Daha sonra iyice dövülüp küçültülür ki kısırlık bulgur olsun, pilavlık kalmasın. Yulaftan da yapabiliriz aslında)
Eğrelti filizi
Yabani nane
Salça
Tuz
Baharatlar
Sıvı yağ (Doğada nasıl elde edileceğini bilen bana ulaşsın; yerine ya hiç bir şey ya da erimiş tereyağ/iç yağı kullanın)
Karınca yumurtası ya da başı
Otlar

Bulgur yıkanır, sıcak su katılır ve çekmesi beklenir. Ardından diğer malzemeler eklenip karıştırılır.

9 Nisan 2015 Perşembe

Çay Saati


UN KURABİYESİ
Tereyağ veya iç yağı
Sıvı yağ
2 Yumurta
Bal
Yenilebilir tatlı köklerden elde edilmiş beyaz toz (Kendisi nişastadır)
Un ya da yabani yulaf
Kabartma tozu (Yaban yulafı, tartar sosu -tarifi için BK Burgerleri- ve sodalı suyu karıştırıp kurutun ve elekten geçirin.)

Tereyağ ve sıvı yağı karıştırıp üstüne nişasta, bal, kabartma tozu, yumurtanın birinin beyazını ayırıp karıştırıyoruz. Üzerine un ilave ediyoruz. Kulak memesi kıvamında olacak. Hazırlanan hamuru rulo yapıp kesip üst kısımlarına ayırdığımız yumurta beyazını sürüyoruz. Süsleme olarak çeşitli meyve kurusu vs. gibi şeylere yatırıp önceden yakılmış fırında renk alana kadar pişiriyoruz.
MAYONEZLİ SALATA
Yumurta beyazı
Sirke
Otlar
Meyveler
Turşu
Yoğurt

Yumurta beyazını iyice karıştırıp sirke ekleyin. Ardından diğer malzemelerle bu mayonezi karıştırın.


8 Nisan 2015 Çarşamba

Pasta tarifleri

PASTA 1
Keki için:
Yaban yulafı, süt ya da suyla karıştırılıp kek yapılır. İstenirse pişirilir; ama o zaman üstüne tekrar süt dökmeniz gerekir.
Krema için:
Süt ile kaymağı karıştırın ve iyice çırpın. Eğer süt ya da kaymak yoksa yerine yumurta beyazı kullanabilirsiniz, kıvamı arttırmak için de kullanılabilir.
Süsleme:
Meyveler, yemişler, çiçekler...
PASTA 2
Keki için:
Yaban yulafı, süt ya da suyla karıştırılıp kek yapılır. İstenirse pişirilir; ama o zaman üstüne tekrar süt dökmeniz gerekir.
Krema için:
Süt ile kaymağı karıştırın ve iyice çırpın. Eğer süt ya da kaymak yoksa yerine yumurta beyazı kullanabilirsiniz, kıvamı arttırmak için de kullanılabilir.

7 Nisan 2015 Salı

Çöl yemekleri

Çöl yemeklerinde en büyük yardımcınız develer. Daha çok dayanması için tütsüleme, pastırma vs.

6 Nisan 2015 Pazartesi

Kuzukulaklı Omlet ve Ekşili Salata

Evet; kuzu kulağı adlı güzide otumuz, omletle çok hoş gidiyor. Hafif ekşiliği yumurtanın hafif tatlılığı ile birleşince; ortaya enfes bir şey çıkıyor. Aslında, tarifin aslı "Kuzukulaklı ve tatlı köklü omlet"ti. Elimde o tür kökler olmadığından ve gecenin bir yarısı aramaya çıkamayacağımdan havuç kullandım. Ama pişirememişim...

Neyse...

İlk önce, tereyağını eritiyoruz.
 Daha sonra kuzukulaklarını doğruyoruz.


Ardından yumurtaları çırpıp pişirme kabına döküyoruz.

Kuzukulaklarıyla birlikte karıştırarak pişiriyoruz.
Afiyet olsun :D
Kuzu kulağı hakkında daha çok bilgi için: http://bc.vc/B3poJW
Şu an 03.04.2015 05.11 :) Yarın -daha doğrusu bugün akşama- da ekşili salata yapacağım :) Ama merak etmeyin, nar ekşisi gibi elde edilmesi zor ekşi soslar kullanmayacağım :) Elbette evde yaptığınızda nar ekşisi ya da bir adım öteye giderek elma ekşisi gibi şeylerle taçlandırmak hoş bir ayrıntı olur :) Nar ekşisi tarifi: http://bc.vc/5sQPjB
Bu arada kuzukulağı, labada çeşidiymiş. Bakalım; yeterince taze bulabilirsem labada sarma yapmayı da düşünüyorum.

10.36
Evet, topladım nihayet... Ama önce; vermek istediğim bir kaç haber var. Sabah, elit mekanlarda "köy kahvaltısı" tabir edilen konseptin bir benzerini yaptım.

Olay yerinden il resimler:


Evet, elimde kuzukulağı da dahil olmak üzere beş çeşit labada ve iki çeşit ballıbaba var. Eflatun çiçekli:
http://bc.vc/l6R3rI
Lamium amplexicaule:
http://bc.vc/9I7Pmx
Labada sarması ve ekşili salata için her şey hazır :) Akşama yapacağım, merakla bekliyorum... Bakalım nasıl olacak...

Yaptım :) Ekşili salata yaparken çok önemli bir detayı atlamışım; ben ekşi sevmiyorum :) Bayağı da ekşi oldu...
Fotoğrafları daha sonra atacacağım (Bazı nedenlerden ötürü şimdilik atamıyorum)

5 Nisan 2015 Pazar

Doğada Kebap, Köfte ve İskender yapımı

İSKENDER
Yoğurt için:
Süt
Karınca yumurtası ya da karınca yuvası toprağı
Eti:
Kaplumbağa
Sosu:
İç yağı ya da tereyağ
Salça

Önce kaplumbağanın başı, ön ayakları ve arka bacağının tekini kesiyoruz. Son kalan bacaktan tutup kanını akıtıyoruz. Sonra toprağı eşeleyip; kaplumbağayı yarısına kadar gömüyoruz. Ardından üstünü yakacaklarla kaplıyor ve bir - iki saat pişiriyoruz. Sonra kaplumbağayı çıkarıyor; kabuğunu kırıyor ve etini ince ince kesiyoruz. Sonra sos için salça ve yağı aynı kapta eritiyoruz. Yoğut için normal yoğurt yapar gibi ama yoğurt yerine karınca mayası kullanıyoruz. Tabii onu bir önceki geceden yapmak gerekiyor :) Ha, eğer mideniz kaldırırsa kaplumbağanın kanını da sosa katabilirsiniz.

KÖFTE
Yılanı alıyoruz; baş ve kuyruğunu kesiyoruz (Zehirsiz türlerde kuyruğu kesmeye gerek yoktur). Derisini yüzüyor, etini küçük küçük kesiyor ve suyla, yulafla, baharatla vs. karıştırıp yoğuruyoruz; sonra da köfte yapıp pişiriyoruz.

KEBAP

Söyleyecek pek bir şey yok... Kebap işte...

4 Nisan 2015 Cumartesi

Yaprak Sarma

Evet, doğada yaprak sarma için ille de üzüm yaprağı şart değil. Şimdi adını hatırlayamadığım lamada mı ne öyle bir bitkiden ve gülhatmi yaprağından yapabilirsiniz.
Labada'ymış. Normalde tarzları şu:
Ama bizim kullanacaklarımız biraz daha küçük; şöyle:
Fotolar okulun arka bahçesinden; Thug Life.

Gülhatmilerin fotoğrafını gösteremiyorum; aha, buldum...
Normalde tarzları bu: http://bc.vc/KUv2jr
Bizim kullanacaklarımız biraz daha küçük ve çiçeksiz.

Tarif; ilk önce yaprakları yumuşaması için haşlıyoruz. Ardından elimizdeki malzemelerle iç yapıyor; sarıyor ve suyla pişiriyoruz.

Özel olarak evde yapacaksanız labada sarması şöyle, Gülhatmi sarması da böyle görünüyor.
Özel tarifler içinse buraya ve şuraya bakın.

3 Nisan 2015 Cuma

BK Burgerleri - 2

MUSHROOM SWISS

Mantar
Mantar kreması (Nasıl mı yapacaksınız? Yumurta beyazıyla sütü karıştıracak; içine biraz da mantarları yıkadığınız sudan ve hatta mantar parçaları katacak ve karıştıracaksınız)
Köfte
Peynir

CHIPOTLE

Köfte
Acılı barbekü sos

KÖFTE

Yılan etinden köfte
Turşu
Yaban marulu ya da eşek marulu
Yabani yulaf ya da çavdardan ekmek

2 Nisan 2015 Perşembe

Doğaçlama Yemek Yapımı

Doğada, doğaçlama yemek tecrübesi çok önemlidir. Mesela pilav yapacaksınız ama pirinciniz yok. Bu durumda ne yapıyoruz? Pilav yapmıyoruz... Elde ne varsa, ona göre yemek yapıyoruz. Doğadan yemeklerde en büyük yardımcınız su ve baharattır. Baharatı nasıl yapacağız mı? E, ondan kolay ne var? Aromalı otları kurutun... Aman yenilebilir olmasına dikkat edin. Ayrıca, araştırmalarıma göre; yılan, kertenkele, kirpi ve kurbağa bacağının tadı tavuğa; böceklerin, özellikle de çekirgenin, tadı karidese benziyormuş. O yüzden yaratıcı olun, doğaçlama yapın... Mesela ben yumurta yiyeceğim zaman mutlaka doğaçlama yaparım ki tecrübe kazanayım. Sizde doğadan yemek tarifleri gönderin; email adresim: semender101@gmail.com

Neyse... İşte böyle... Eğer "doğaçlama nasıl yapılır bilmiyorum" diyorsanız STUMASCS'daki yazılarıma bakın; %90 doğaçlama (Ben onlara saçmalama diyorum)(Kısaltmayı görüp korkmayın, İngilizce özürlüyüm ben)

1 Nisan 2015 Çarşamba

Doğa Yemeklerinde Özgün Olmak Hakkında

Eğer doğada aradığınız malzemeleri bulamıyorsanız (domates, soğan arıyorsanız zaten bulamazsınız; unutun onu, yok öyle bir doğa) -ki muhtemelen bulamayacaksınız- özgün olun; uydurun. Kimi bitkilerin yabanisi kullanılabilirken; maydanoz ve üzümün yabanisi zehirlidir. Mesela; ketçap tarifi:
http://www.gurmebebek.com/ev-yapimi-ketcap--37837
Soğanı sallayın (boşverin); zeytinyağını sallayın; domates yerine alıç, kuşburnu, kızılcık vs. kızıl yemişler kullanın; sarımsağı sallayın; tuzu anlattım; şeker yerine bal ya da reçine; salça yapımını anlattım.

Eh, öyle işte... Yaratıcılığınızı (Yaratmak Allah'a mahsus) kullanın. Ve doğanın size sunduklarından faydalanın.