28 Mart 2015 Cumartesi

Salça, Turşu ve Sirke

Evet...

Salça için;

Bilimum kırmızı renkli hafif tatlı, acı ya da ekşi yemişler (Kuşburnu, alıç ve kızılcık mesela)(http://erdeminblogu.blogspot.com.tr/2015/01/yemislerin-yenilebilirligi.html)
İri taneli tuz (Olmasa da olur ama daha iyi dayanması için)

Yemişleri ortadan yarıp bir iki gece kurutun. Kapaklı, büyük bir kaba yemişleri koyun. Bu süre içinde arada karıştırın. (3-4 gün)
Yemişleri süzün (mesela bir kumaş ya da tülle. İnce ve geçirgen bir kumaş çok uygundur. Ya da böğürtlen, gül gibi bitkilerin dikenli dallarından süzgeç yapın) İri taneleri atın, sadece salçanın özü kalsın. Bu salça özünü salça haline getirmek için bir kaç yöntem var.

1. Yöntem
Salça özüne tuzu ekleyip karışımı geniş tepsilere koyun ve güneşe bırakın. Güneşte kuruturken, günde iki kez salçayı karıştırın. Yaklaşık 4-5 gün sonra tepsilerdeki yemiş suyunu çeker ve salça olur. (Bu yöntem ateş yakamıyorsanız uygundur)

2. Yöntem

Bu yöntemde ateşiniz olmak zorundadır. Salça özünü büyük bir kaba koyup tuzu ekledikten sonra iyice suyunu çekene kadar kaynatın. Kaynarken sık sık karıştırın. Daha sıcakken, kaplara koyun ve ve ağzına zeytin, leylak veya yasemin yağı katıp (Yüksek bir yere asarak yağını akıtabilirsiniz ya da kaynatarak suyunu yağlandırabilirsiniz) kabı ters çevirin.

TURŞU

Turşu yapılacak malzeme
Tuzlu su
İstenirse sirke
İstenirse karınca başı (limon yerine)

Karıştırılır ve karanlık bir ortamda bekletilir.

SİRKE

Çeşitli meyveler
Tuzlu su

Meyveleri ezin, tuzlu su dolu şişelere koyun; ağzını kapatıp ışık alan yerde bekletin. (Eğer ezmez ve de karanlık ortamda bekletirseniz elinize turşu geçer)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder